Samfund

Hvad er velfærdsteknologi?

Sponsoreret indhold

Velfærdsteknologi er en form for paraplybegreb, der dækker over alle slags teknologier, der skal hjælpe borgere i deres hjem. Velfærdsteknologi er altså brugerorienterede maskiner og programmer, der skal gøre hverdagen nemmere for folk der har behov for hjælp. Disse folk kan inkludere ældre mennesker, personer med diverse former for handicap og  nogle folk med en kronisk sygdom. Det hænder også at velfærdsteknologi assisterer misbrugerei deres hverdagsliv.

Velfærdsteknologi er et meget bredt begreb, og det er derfor ikke én konkret ting. Ofte vil denne form for teknologi komme i form af softwaresystemer til hjemmet, hvor en alarm udløses enten automatisk eller manuelt, hvis der er behov for det. Velfærdsteknologi er desuden andre former for mindre teknologiske intelligenser placeret i ens hjælp, der skal assistere med hverdagslivet. Eksempelvis er der en lang række velfærdsrobotter til rådighed for folk der har behov for det. Rengøringsrobotter, exoskeletter til genoptræning eller endda sociale robotter er alle på listen over ting der kan hjælpe borgeren. Der er mange borgere i Danmark og mange har forskellige behov der ikke kan blive dækket hvis de eksempelvis bor alene.

Er jeg kvalificeret til velfærdsteknologisk støtte i hjemmet?

Der er som sagt mange forskellige måder, hvorpå du kan være kvalificeret til velfærdsteknologi. Mange mennesker med forskellige handicap er berettigede til én eller anden form for assistance, hvilket naturligvis varierer alt efter hvor ens behov ligger. Eksempelvis er velfærdsteknologi ofte benyttet når det kommer til genoptræning i hjemmet. Hvis det ikke er muligt at flytte sig alt for meget uden der er en fysioterapeut til stede, eksempelvis ved en brækket ryg, er man nødt til at have hjælp i hjemmet. Denne hjælp kan komme i form af forskellige former for genoptræningsteknologier. Det fornævnte exoskelet er populært i disse tilfælde.

Der er overraskende mange mennesker med kroniske sygdomme i Danmark, og nogle af disse er berettigede til velfærdsteknologi i hjemmet. Naturligvis er der mange kronikere der lever helt almindelige liv, uden nogen former for behov for assistance. Hvis man dog er dårlig nok til at det er en seriøs hæmsko, er det ikke usandsynligt at staten vil tildele dig teknologisk assistance i hjemmet. Velfærdsteknologi er skabt til at gøre livet nemmere for flest muligt mennesker.

Hvordan kan jeg ellers få hjælp?

Hvis du ikke er berettiget til denne form for hjælp i hjemmet, er dette jo et tegn på at du godt kan klare dig selv. Men det betyder ikke, at det ikke er vanskeligt fra tid til anden. Hvis du ikke er berettiget til velfærdsteknologi i hjemmet, er der heldigvis mange andre måder at få hjælp på.

Igen afhænger meget naturligvis af hvad du fejler. Har du eksempelvis problemer med en kronisk sygdom, kan du få kronikertilskud fra staten og dækning fra din forsikring til din medicin. I alle tilfælde er det dog en god idé, at være meldt ind i en form for forsikring. Dette bør du rent faktisk gøre allerede inden du bliver syg, ældre eller andet. Man kan aldrig være forsikret nok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.